De Zomer van Willibrordus 2020

!UPDATE!

Helaas! Ook het alternatieve zomerprogramma in onze wijk wordt noodgedwongen afgevoerd omwille van de verstrengde coronamaatregelen! Alle onderstaande activiteiten worden geannuleerd. We bekijken of we enkele zaken op een later tijdstip of in een andere vorm kunnen aanbieden. Als dat zo zou zijn, dan berichten we daar verder over op de website en in onze Facebookgroep.

We zullen ons de zomer van 2020 nog lang herinneren. Helaas niet omwille van de gezellige Tango aan de Kerk of de memorabele 18de editie van Kerkstraat Plage. Al onze plannen en ideeën voor deze zomer werden door corona naar de prullenmand verwezen. Dat Kerkstraat Plage te groot is om op een veilige manier te organiseren zagen we al van ver aankomen. Maar een zomer zonder activiteiten is ook maar saai…

Daarom bleven we niet bij de pakken zitten!

Zodra er duidelijkheid was over wat wel en vooral wat niet kan deze zomer gingen we aan de slag. We stellen je graag de ‘Zomer van Willibrordus’ voor, tal van activiteiten die (voorlopig) alle coronatesten doorstaat!

Foto interieur Cortina

Buurtcentrum Cortina blijft open

Dit jaar geen zomersluiting voor het vrijdagse buurtcafé. We houden de deuren voor jullie open. Kom samen met je bubbel gezellig iets drinken. Bij mooi weer op ons terras, anders gewoon binnen in ons sjiek vernieuwd interieur.

Buurtcentrum Cortina is in juli en augustus elke vrijdag van 20u tot 1u open, behalve op 31 juli.

Fotowedstrijd ‘Mijn wijk’

Al wie op vakantie gaat legt, maakt foto’s bij de vleet. Iedereen verzamelt leuke beelden van de vakantiebestemming: mooie stranden, jezelf voor de kathedraal, de plaatselijke pizzeria, prachtige rotsformaties…

In deze coronatijden hebben heel wat mensen hun vakantie geannuleerd, ingekort of gewijzigd. We brengen met z’n allen meer tijd door in onze wijk. Waarom geen foto’s maken van onze week en van jezelf in de wijk? Met onze fotowedstrijd ‘Mijn wijk’ willen we dit aanmoedigen. Van 21 juli tot en met 21 augustus kan je foto’s insturen in twee verschillende categorieën:

 • Categorie 1 – De wijk: Fotografeer ‘iets’ in de wijk dat je leuk / mooi / fascinerend / lieflijk / groots / kleurrijk / sprookjesachtig / vuil / typerend / speciaal /… vindt aan onze wijk.
 • Categorie 2 – Jezelf in de wijk: Maak een selfie in / met / over / tussen / boven / op / onder / naast / tegen /…* de wijk, maar zorg dat de plek in de wijk herkenbaar is.

Reglement:

 • Op elke foto moet de wijk duidelijk herkenbaar zijn.
 • Maximum twee foto’s per deelnemer.
 • Insturen ten laatste op 21 augustus 2020
 • Insturen via foto@willibrordus.be. Vermeld in je mail voornaam, familienaam en GSM-nummer
 • Formaat: standaardgrootte; max 3 MB
 • De jury valt niet om te kopen. De beslissing van de jury valt niet te betwisten.
 • De 10 beste foto’s per categorie worden in september tentoongesteld op A3-formaat in buurtcentrum Cortina.
 • Winnaar: per categorie is er één winnaar die de eigen foto op een groot canvas krijgt.
 • Alle inzendingen worden in onze Facebookgroep getoond en worden nadien mogelijks verwerkt bij een ludieke activiteit van het wijkcomité.

Picknicken op het plein – 1 augustus

Niet te missen op Kerkstraat Plage is de immer populaire brunch. Ook in coronatijden organiseren we een brunch in samenwerking met huiskamerrestaurant Pepper & Mint, maar nu als een tafelpicknick op het Willibrordusplein op zaterdag 1 augustus van 11u tot 14u.  Je kan je aanmelden tussen 11u en 12u. Picknicken in coronaveilige omstandigheden wil zeggen dat je inschrijft per bubbel. Je krijgt van ons een rijkelijk gevulde picknickbox met brood, hartige gerechten en een zoet afsluitertje. We voorzien borden en bestek, een tafel en stoelen, een coronaveilige evenementenzone en een leuk streepje muziek. Water en fruitsap staan op tafel. Koffie en thee is er à volonté. Een fles cava kan je extra bijbestellen.

Je eet in je bubbel op het plein, op veilige afstand van anderen maar in gezellige drukte. Bij slecht weer dekken we de tafels in de sporthal van Buurtcentrum Cortina. Ook daar houden we het veilig.

Volwassenen betalen 11 euro, kinderen tussen 5 en 10 jaar en personen die een VT-statuut hebben betalen slechts 5 euro. We hebben plaats voor maximaal 200 personen, wacht dus niet te lang om jullie box online te reserveren!

Met grote dank aan het district Antwerpen voor de ondersteuning.

Vier mee het Offerfeest! – 1 augustus

De moslimgemeenschap viert eind juli het Offerfeest. Tijdens dit 3-daagse feest staat familie centraal. Op de derde dag delen onze vrienden van vzw Safe Space uit de Kerkstraat het Offerfeest met de hele wijk. Safe Space en Wijkcomité Willibrordus nodigen je uit voor een traditioneel Offerfeestmaal op zaterdag 1 augustus van 18u tot 21u (aanmelden tussen 17.45u en 18.15u). We voorzien een heerlijke couscousmaaltijd (met kip of vegetarisch), een toepasselijk aperitief en een lekker dessert. We zorgen voor aangepaste muziek.

We gebruiken dezelfde veilige evenementenzone van de picknick en trekken bij regenweer naar de sporthal van Buurtcentrum Cortina. Een plaatsje aan de feesttafel kost je 10 euro. Kinderen tussen 5 en 10 jaar en personen die een VT-statuut hebben betalen 5 euro. Water en frisdrank is in de prijs inbegrepen. Drink je graag een flesje wijn bij het eten? Die kan je apart bijbestellen.

De plaatsen zijn beperkt. Maximaal 200 personen kunnen mee feesten. Schrijf je dus snel in! Om het veilig te houden schrijf je in en feest je mee per bubbel.

Met grote dank aan district Antwerpen voor de ondersteuning.

Wandelen in Willibrordus

Wandelen door de wijk is iets wat we vaker doen. We verschuiven de geplande wandelingen van het voorjaar naar augustus.

 • Wandeling door 2060 – vrijdag 7 augustus: gids Paul De Vroey neemt je mee langs pleintjes, steegjes en andere verborgen plekjes van den 2060. Je leert de buurt en z’n geschiedenis kennen. Verzamelen om 19.30u aan buurtcentrum Cortina. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht.
 • Mozaïekwandeling – vrijdag 28 augustus: Freek, Wies en Johan, de gidsen van onze ‘Mozaïekwandeling’, staan klaar om met jullie langs de prachtige mozaïektegels in de wijk te loodsen. Onderweg vertellen ze leuke weetjes over de buurt. Verzamelen om 19.30u aan buurtcentrum Cortina. Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht.
 • Fotozoektocht – elke vrijdag van augustus: Wandel door de wijk, volg onze instructies, ga op zoek naar markante plekjes… Je kan het wandelboekje afhalen in buurtcentrum Cortina, elke vrijdagavond in augustus vanaf 20u. Je kan onmiddellijk starten met de wandeling of wandelen wanneer je er zelf zin in hebt. Inschrijven is niet nodig.
Wijkquiz 2020 Willibrorduswijk

Noteer alvast in je agenda

Als de coronamaatregelen het toelaten, herplannen we in september een aantal van onze klassiekers:

 • Fototentoonstelling ‘Mijn wijk’: van 1 tot 30 september. Vernissage op vrijdag 28 augustus om 20u.
 • Tango aan de Kerk: de 3 edities van Tango aan de Kerk werden omwille van corona geannuleerd. Uitstel is geen afstel. We nodigen je daarom uit ten dans op zondag 13 september vanaf 15u.
 • Wijkquiz: De jaarlijkse quiz was voorbereid. De inschrijvingen waren al afgesloten. Corona stak er een stokje voor. De quizvragen werden veilig opgeborgen en zullen op zaterdag 26 september van onder het stof gehaald worden.

Over deze en nog veel meer andere activiteiten vertellen we je binnenkort veel meer.

Coronamaatregelen

We organiseren al onze activiteiten volgens de huidige maatregelen van de federale overheid en het stadsbestuur. Als de maatregelen in de loop van de komende dagen of weken zouden verstrengen, zullen we daar uiteraard rekening mee houden. Het zou dus kunnen dat we bij een ernstige heropflakkering van het virus een of meerdere activiteiten in een andere vorm moeten laten doorgaan of moeten afgelasten. Als je betaalde voor een activiteit die wordt afgelast, dan betalen we het bedrag volledig terug.

De Zomer van Willibrordus is een organisatie van Wijkcomité Willibrordus in samenwerking met:

Logos Wijkcomité Cortina Safe Space District Antwerpen