Geschiedenis

Midden in het hart van onze wijk staan er twee prachtige monumenten. Iedereen uit de wijk is ongetwijfeld al in contact gekomen met het Willibrordusplein of de Sint-Willibrorduskerk maar ken jij het verhaal achter deze prachtige plek? Als je graag wat meer wilt weten over de geschiedenis van jou wijk, lees gerust verder!

Sint-Willibrorduskerk

De Sint-Willibrorduskerk is de op één na grootste kerk in Antwerpen na de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en heeft al een 750-jarige geschiedenis achter de rug. De kerk bevat een aantal elementen die zeer kenmerkend waren voor de tijd waarin ze werd gebouwd. In de 13e eeuw werd de eerste Willibrorduskapel gebouwd, later in 1891 werd de kerk herbouwd door de architecten Leonard en Hendrik Blomme. Toen werd de kerk toegewijd aan de Heilige Willibrordus die in de zevende en achtste eeuw missioneerde in onze streken. Dit prachtig monument is gebouwd in neogotische stijl. Het interieur en exterieur van de kerk zijn perfect in harmonie met elkaar.

 

In de kerk zijn nog een aantal opvallende kunstwerken aanwezig zoals het beeld van O.-L.-Vrouw met de druiventros uit de 15e eeuw en het schilderij van Rubens Willibrordus in aanbidding voor de Heilige Familie. De Sint-Willibrorduskerk is de enige in Antwerpen waar je 4 votiefschilderijen terugvindt! De 19e-eeuwse glasramen zijn de finale toets voor dit indrukwekkend monument.

 

Je mag de kerk vrijblijvend bezoeken door de week tussen 09:00 tot 12:00 en zondag van 10:00 tot 13:00.

 

De eucharistievieringen vinden plaats op:

  • Zondag 10.30 uur – Eucharistieviering
  • Dinsdag 18.00 uur – Eucharistieviering
  • Woensdag 18.00 uur – Eucharistieviering
  • Donderdag 18.00 uur – Eucharistieviering
geschiedenis

Willibrordusplein

Het mozaïekentapijt op het Willibrordusplein werd in 2000 aangelegd. Dat kwam er na hevig protest van de buurtbewoners. Oorspronkelijk lag er hier een premetrostation en ging de wijk Willibrordus een eigen metrolijn krijgen. Het was een heel mooie opportuniteit voor de wijk aangezien er geen metro’s rijden in de buurt.

 

De lijn kwam er spijtig genoeg niet en werd onder de Turnhoutsebaan gelegd. Verschillende oudercomités gingen hier niet mee akkoord en hebben geprotesteerd aan het stadhuis.

Alle inwoners stonden samen achter hetzelfde doel en daaruit is het wijkcomité ontstaan. De metrolijn is er jammer genoeg nooit gekomen maar in de plaats daarvan wel een verbazingwekkend mozaïekentapijt.

 

Het tapijt werd ontworpen door een student, hij verwerkte daarin een basketbalveld. De lokale basketbalvereniging BBC Willibies werd in het leven geroepen en trainde als eerst op de mozaïeken. Later zijn ze verhuisd naar het buurtcentrum Cortina. Elk jaar worden hier verschillende evenementen georganiseerd door het wijkcomité zoals Kerkstraat Plage of het Warm Winters Wijkfeest. Het plein is het hart van de Willibrorduswijk!

geschiedenis