kerkstraat Antwerpen sporthal DIMA Bar Attak graffiti

Nieuwe sporthal in Kerkstraat: waar geen politieke wil is, is geen weg

In Gazet van Antwerpen verscheen op 5 maart 2018 een opiniestuk van journaliste Rebecca Van Remoortere waarin ze pleit voor meer sporthallen in Antwerpen. Het succes van basketbalclub Willibies in Antwerpen Noord legt dat nijpend tekort pijnlijk bloot: Willibies Antwerpen gebruikt momenteel 5 zalen om alle trainingen en wedstrijden te kunnen organiseren. 4 van deze zalen zijn verouderd, te klein of niet in de buurt. De nood aan volwaardige sportinfrastructuur in onze stad is erg groot.

 

Onze plaatselijke basketbalclub is niet de enige vragende partij. Waar nieuwe infrastructuur komt, zien we mensen initiatief nemen. De stad Antwerpen roept in haar campagnes de Antwerpenaar op om aan sport te doen. Helaas volgt het beleid niet in uitbreiding van sportvoorzieningen voor al die enthousiaste sporters. We botsen letterlijk tegen de grenzen van beschikbare zalen aan. Een handvol sportzalen binnen de Antwerpse Singel voor bijna 200.000 bewoners is ruim onvoldoende om aan de grote vraag te voldoen. En dat terwijl elke gemeente in de rand – hoe klein ook – over een volwaardige sporthal beschikt.

 

We waren dan ook maar al te blij toen in maart 2016 de stad Antwerpen besliste om een braakliggend terrein in de Kerkstraat aan te kopen, met de bedoeling om de aanpalende school te laten uitbreiden met klassen en een nieuwe gymzaal. Zeker omdat de gemeenteraad mee besliste dat de sportinfrastructuur na de schooluren moest opengesteld worden voor huurders. De brede school in de praktijk dus.

Waar geen politieke wil is, is geen weg

Ons enthousiasme verdween echter toen bleek dat onze vraag om de sportzaal voldoende groot te maken voor de lokale basketbal-, volleybal- en badmintonclubs werd weggewuifd. Het kabinet Onderwijs wil de bijkomende middelen voor een uitbreiding van de sporthal, noodzakelijk om officiële wedstrijden te kunnen spelen en om aan de regels te kunnen voldoen, niet voorzien. Overleg tussen kabinet Onderwijs en kabinet Sport om de middelen bij te passen, volgt niet. Het vergt te veel tijd en moeite. De schepen van Onderwijs wil nog deze legislatuur ‘scoren’. Het kabinet beweert daarom officieel dat de grotere sporthal niet kan gerealiseerd worden, terwijl het enkel een kwestie is van politieke wil om te overleggen. Twee moeizame jaren later staan we nog steeds niet verder en blijkt het idee van de brede school in de praktijk dode letter.

 

Ruimte in onze stad is schaars. Optimaal inzetten van infrastructuur voor zo veel mogelijk doeleinden zou dan ook een reflex van het stadsbestuur moeten zijn – het staat bovendien in het eigen bestuursakkoord. We moeten helaas vaststellen dat er niet wordt gekozen in het belang van de bewoners. Dat de bevoegde schepenen niet samenwerken. Dat degelijk bestuur vandaag erg ver af is.

 

Is het ongepast van ons om te vragen aan het Antwerpse stadsbestuur om over de bevoegdheden van de schepenen heen samen te werken? Om bij de investering in een nieuwe sporthal te kiezen voor een zaal die na de schooluren wél kan gebruikt worden door honderden basketters, volleyballers en badmintonners? Om te kiezen voor een duurzame oplossing zodat bewoners niet buiten de stad moeten gaan om aan sport te doen?

 

Frederik Picard | Woordvoerder Wijkcomité Willibrordus

1 Reactie
  • Marion van der Laan
    Geplaatst op 15:11h, 11 maart Beantwoorden

    Het is zeker niet ongepast om het Antwerpse stadsbestuur te vragen samen te werken! Hoe kunnen wij als wijkbewoners/stadsbewoners hen overtuigen dat juist dit soort initiatieven alles te maken hebben met het terugdringen van desinteresse, onvrede en criminaliteit onder alle jongeren, die de toekomst van onze stad vormen?
    Betrokken en Gehoorde burgers zijn de peilers van een stad waarin het de moeite waard is te leven!

Geef een reactie