Scherven brengen geluk

2 | Wilfried Pas

2 Wilfried Pas

Kerkstraat 51

Beeldhouwer Wilfried Pas woonde vanaf zijn vierde levensjaar in Antwerpen, waar hij later ook studeerde. Samen met Fred Bervoets, Jan Cox en Walter Goossens vormde hij in 1968 de kern van de kunstgalerie De Zwarte Panter. In de jaren ‘90 begint Pas met de creatie van een reeks levensgrote bronzen beelden van beroemde mensen, voornamelijk uit de kunstenaarswereld. Een aantal beelden maken deel uit van Antwerpse pleinen: Willem Elsschot op het Mechelseplein, Paul van Ostaijen in de Minderbroedersrui en Gerard Walschap in de Maarschalk Gérardstraat. Het atelier van Pas was gelegen in de Kerkstraat. Zelf woonde Wilfried tot zijn dood vlak achter de hoek, in  de Wetstraat.

 

Sinds 2008 kan je één van zijn beelden ook in onze buurt terugvinden. Op het plein voor de kerk pronkt namelijk een beeld van de overleden acteur Julien Schoenaerts. Schoenaerts had trouwens begin jaren ‘70 in de Pastorijstraat een eigen theater (het Ringtheater). Maar dat brandde af in 1974. Tien jaar geleden nam Jan Fabre zijn intrek in het gebouw. In 2004 werd Pas door de provincie Antwerpen geëerd met de vijfjaarlijkse prijs voor een artistieke carrière. Hij overleed in mei 2017.

 

De tegel voor de Artiestengang geeft een impressie van het beeld van Schoenaerts dat 200 meter verder op het plein staat. De tegel is te vinden op de plek waar Pas zijn atelier had en waar nu nog steeds een kunstschool onderdak vindt.

02_pas_foto3
02_pas_foto1