Scherven brengen geluk

48 | La Esterella

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_48

Kerkstraat 118

La Esterella, geboren als Ester Mathilde Lambrechts (Antwerpen, 7 mei 1919 – aldaar, 11 april 2011), was een Vlaamse zangeres. Ze was vooral bekend van haar klassieker Oh Lieve Vrouwe Toren. Kenmerkend was haar zware stem (ze was een contra-alt). La Esterella was de eerste Vlaamse zangeres die internationaal succes boekte. Lambrechts werkte als naaister. Ze zong soms op feestjes en werd aldus opgemerkt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad La Esterella noodgedwongen in Duitsland op waar ze “die Kanone” werd genoemd. Na de oorlog brak ze door in Europa. 

 

In 1953 brengt ze haar lied “Oh Lieve Vrouwe Toren” uit dat onmiddellijk een hit werd. Tot 1959 had ze talrijke hits. In dat jaar werd haar echtgenoot ziek en besloot ze haar zangcarrière op een laag pitje te zetten. Toen haar echtgenoot in 1962 overleed, stopte ze helemaal met zingen. Na haar pensionering in 1982 stemde ze enigszins verrassend toe éénmalig op te treden op de radio. Ze kreeg zulke goede reacties hierop dat ze besloot om opnieuw te gaan optreden. Ze groeide in deze tweede carrière uit tot een gevierde volkszangeres. In 1988 verscheen haar laatste album “Liedjes die ik graag zong”. 

 

Sporadisch heeft ze nog enkele nummers opgenomen, onder andere in 1995 met Coco Jr. en in 2000 nam ze met Alex Callier van Hooverphonic en Regi Penxten van Milk Inc. de soundtrack van de film Shades op. La Esterella woonde jarenlang in een appartement aan de Kerkstraat 118, todat ze niet meer zelfstandig kon wonen en verhuisde naar een rust en verzorgingstehuis, waar ze de laatste jaren van haar leven doorbracht. 

 

De mozaïek is een afbeelding van het profiel van de Onze-Lieve-Vrouwe-toren van Antwerpen. Dat is ook de grootste hit van La Esterella. 

48_laesterella_foto_1
48_esterella_ontwerp