Scherven brengen geluk

10 | Jef Geeraerts

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_10

Kerkstraat 101

De schrijver Jef Geeraerts (23/02/1930 – 11/05/2015) woonde op verschillende adressen in onze wijk. Van april 1974 tot januari 1977 woonde hij in de Kerkstraat 101. Geeraerts verwierf in de jaren ‘60 en ‘70 bekendheid met zijn Gangreen-cyclus. Het eerste boek in de reeks, Black Venus (1968), deed in Vlaanderen veel stof opwaaien. In 1975 verscheen het derde deel van zijn Gangreen-cyclus: Het haar van de hond, over zijn jeugd en zijn kindertijd. Een jaar later kwam Dood in Bourgondië uit, een boek over de bijna fatale buitenbaarmoederlijke zwangerschap van zijn latere vrouw Eleonore. De gebeurtenissen die hij daarin beschrijft hadden plaats in de periode dat hij in de Kerkstraat woonde.

 

Toen Geeraerts vertrok uit de Kerkstraat specialiseerde hij zich met succes in misdaadromans, vaak met het politieduo Vincke en Verstuyft in de hoofdrol.

 

Een van de bekendste boeken uit die reeks is Het dossier Alzheimer (1985), in 2003 verfilmd door Erik Van Looy, met hoofdrollen voor Jan Decleir en Koen De Bouw. Een aantal sleutelscenes van de film spelen zich af in de Willibrorduswijk. Zo heeft huurmoordenaar Ledda, die aan Alzheimer lijdt, zijn schuilplaats in spookmetrohalte Sint-Willibrordus en in het huis ernaast.

 

Voor dit onderwerp zijn verschillende ontwerpen gemaakt, maar deze bleken telkens zeer moeilijk om uit te voeren. Het uitgevoerde ontwerp is een verwijzing naar de wazige en onsamenhangende geestestoestand van Alzheimerpatiënt Ledda.

10_geeraerts_foto_1
10_geeraerts_foto_2