Scherven brengen geluk

17 | Charel Janssens

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_17

Klappeistraat 34A-36

De Belgische acteur en revueartiest Charles (of in de volksmond Charel) Janssens (8 juni 1906 – 23 augustus 1986) woonde hier in de Klappeistraat.  Tussen 1934 en 1970 speelde hij mee in een 40-tal Belgische en internationale filmproducties. Hij vertolkte er 22 keer een hoofdrol. Als revueartiest maakte hij 16000 sketches in het Antwerps dialect. Hij koos steeds thema’s uit het dagelijkse leven. Volgens oudere Vlamingen is Charel Janssens één van de beste komieken die we ooit hebben gehad.

 

Na WO II speelde Charel rollen in de komedies van Edith Kiel en Jef “De Witte” Bruyninckx. In de jaren ’70 vragen regisseurs zoals Harry Kümel, Fons Rademakers en Guido Henderickx hem als volwaardig karakteracteur in onder andere Malpertuis, Mira en Verbrande brug. Naar het schijnt was Orson Welles zeer onder de indruk van Janssens toen zij voor Malpertuis samenwerkten.

 

De mozaïek is een verwijzing naar het multi-talent dat Charel Jannsens was. Enerzijds was hij een gevierd komiek en verdiende hij zijn sporen als revue-artiest. Anderzijds was in de latere fase van zijn carrière een veelgevraagd karakteracteur.

17_chareljanssens_foto_1
17_chareljanssens_foto_2