Scherven brengen geluk

16 | Filmhuis Klappei

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_16

Klappeistraat 2

Filmhuis Klappei is gevestigd in een voormalig politiekantoor van de vijfde wijk, opgericht in 1875. In 1916 werd dit hoekpand verbouwd in neo-Vlaamse renaissancestijl. Er werden kosten noch moeite gespaard om van dit wijkkantoor een pareltje te maken. Zo werd bijvoorbeeld de rooilijn hertekend van een rechte naar een gebogen lijn, waardoor de aanzet van de straat (het gaat hier immers om een hoekhuis) een geleidelijkere overgang kreeg. De gebogen voorgevel is zeer bijzonder en impliceert een stevig staaltje vakmanschap van zowel de architect als van de aannemer.

 

Het gebouw en de binnenkoer met koepel bevinden zich in de toestand van toen. De originele cellen met een kijkluikje en tralies voor de ramen zijn nog enigszins bewaard. In de kelder werd zelfs 1 van de 2 oorspronkelijke bedden teruggevonden. Begin jaren ‘70 trok de politie er weg en deed het gebouw dienst als opslagplaats.

 

In 1989 kwam het Centrum voor Filmcultuur vzw (Filmhuis Klappei) erin. Het hoekpand is nog steeds stadseigendom en wordt beheerd door Vespa. Met vrijwilligers en de steun van Stad Antwerpen wordt het ganse gebouw in goede staat gehouden en wordt stapsgewijze de hele ruimte bruikbaar gemaakt voor de activiteiten van het Filmhuis Klappei. 

 

De mozaïek is een afbeelding van een regiebord, verwijzend naar de functie van buurtcinema. In het regiebord is een pistool verwerkt, een verwijzing naar het politiekantoor, de oorspronkelijke functie van het pand.

16_klappei_foto_1
16_klappei_foto_2