Scherven brengen geluk

53 | Marc Legendre & Biebel

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_53

Lange Van Bloerstraat 24

Op nr. 24 was ooit het ouderlijk huis van striptekenaar Marc Legendre. Legendre tekende onder het pseudoniem Ikke van 1983 tot 2002 Biebel. In 1990 begon hij als scenarioschrijver voor en met Jan Bosschaert aan de reeks Sam. Sinds 1995 woont hij op het Canarische eiland El Hierro.

 

Tegenwoordig gaat Legendre meer de experimentele toer op, zowel grafisch als tekstueel. Daarmee verlegt hij toch wel wat de grenzen van de graphic novel. Dat zoiets gesmaakt wordt bleek in 2007 toen hij met Verder een nominatie in de wacht sleepte voor de Libris Literatuurprijs. Marc Legendre schrijft ook jeugdromans, zoals Vroeger is voorbij en Zielsveel, dat in Nederland geselecteerd is als een van de twintig kerntitels voor de Jonge Jury 2012. Recent schreef hij de scenario’s voor de reeks Amoras, getekend door Charel Cambré, en tegenwoordig ook de scenario’s voor De rode ridder. 

 

Marc Legendre is een echt kind van de buurt. Hij is geboren in de Kerkstraat, vlak bij de kerk, en verhuisde naar nr. 24 in de Lange Van Bloerstraat. Toen het huis verkocht werd aan de Sint-Mariaschool, verhuisde de familie Legendre naar het huis ernaast, nr. 22. Als kind ging hij altijd met zijn bompa uit de Pastorijstraat wandelen in de Seefhoek, en hij kende er alle citékes. Legendre ging naar school in Sint-Norbertus in de Groenstraat.

 

De mozaïek is een afbeelding van Biebel, het hoofdpersonage uit de gelijknamige reeks, Biebel is een kleine hyperkinetische jongen met een eierhoofd. Hij heeft een hekel aan gezag en komt voortdurend in problemen met zijn ouders en leraars.

53_legendre_foto_1
53_legendre_foto_2