Scherven brengen geluk

58 | Artiestengang

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_58

Congresstraat 24-28

De Artiestengang is een 19de-eeuws beluikje aan de Congresstraat met zestien steeghuisjes uit 1849. De steeg werd in 1997 gerenoveerd. Tien van de arbeidershuisjes zijn gekocht door de familie Vanduffel en omgevormd tot acht woningen met tuin en één duplex. De meeste overige huisjes zijn eigendom van Louis Thys die ze eigenhandig renoveerde in de loop der jaren. 

 

Oorspronkelijk liep de Artiestengang van de Congresstraat tot de Constitutiestraat, maar er staat nu een tussenmuur, waardoor wandelen van de ene naar de andere straat niet meer mogelijk is. De huizen werden rustiek opgeknapt. Zodoende is de Artiestengang met haar huisjes, tuintjes, kasseien en muren met klimop een gezellige woonsteeg geworden, waar het fijn wonen is. De artiestengang huisvestte vroeger artiesten. De laatste jaren is het een gewone woonsteeg. 

 

De mozaïek is een afbeelding van het hoofd en kenmerkende petje van Urbanus. Een van de bewoners van de artiestengang is Steven De Rie. Hij is tekenaar en karikaturist. Hij werkt sinds 1997 als assistent (inkter) van Willy Linthout, de geestelijke vader van Urbanus.

58_artiestengang_foto_1