Scherven brengen geluk

59 | Chocolade Martougin

Scherven brengen geluk - mozaiektegel web_59

Hoek Helmstraat – Schapenstraat

Op de hoek van de Schapen- en Helmstraat, in een voormalige leerlooierij, richtte de Waalse Alfred Martougin in 1907 de chocoladefabriek NV Chocolaterie Modèle’ op. Die bracht onder verschillende merknamen, waaronder Minerva en Jemma, repen op de markt en produceerde ook grote chocoladeblokken (BLOC) voor banketbakkers en chocolatiers. De producten gooiden hoge ogen op verschillende wereldtentoonstellingen. 

 

Alfred Martougin zelf gold als een van dé Antwerpse industriëlen van het interbellum, en breidde met aankopen van panden in de Helm-, Schapen- en Kistemaeckersstraat zijn bedrijf uit. In nauwelijks dertien jaar werd de fabriek ruim vier keer zo groot.

 

Naast zijn fabriek was Martougin ook op andere vlakken bijzonder actief: als voorzitter van de Antwerpse afdeling van de Belgische Wielrijdersbond richtte hij de eerste Scheldeprijs op  in (1907), en hij was betrokken bij de organisatie van de Wereldtentoonstelling van 1930 in Antwerpen. Ook in overkoepelde organisaties van de chocolade-industrie speelde hij een rol.

 

In 1952 overleed Alfred Martougin. Veertien jaar na zijn dood werd zijn bedrijf gekocht door het Nederlandse Van Houten, dat de Borgerhoutse fabriek eind 1966 sloot. Op de gronden zit momenteel een site met onder meer woningen en verschillende sociale diensten en organisaties.

59_martougin_foto_1
59_martougin_foto_2